AI Krant

DE DIGITALE AI-KRANT

Hieronder alle verslagen, gemaakt door leerlingen van het Kennemer, het Baarnsch, het Amsterdams en het Lorentz Casimir Lyceum. Alle video’s zijn ook te vinden op dit YouTube-kanaal.

Veel kijk- en leesplezier. X – De Hoofdredactie.

AI 2018 Aftermovie

Video

Beeldbewerking en muziekproductie

Opstel en Poëzie

Cabaret

Cabaret anno 2018 volgens leerlingen van de 4 scholen

Dit jaar begon cabaret met twee leerlingen uit atheneum 2 van het Baarnsch Lyceum. Ze beginnen met de Jostiband en de intro van 20th Century Fox. Een onverwacht nieuwsbericht over Trump stoort hun show en hierdoor schakelen de tweedeklassers over op de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen. Ze zetten elkaar voor lul met grove beledigingen en zijn na zo’n 8 minuten klaar met hun stukje.

Na het Baarnsch is het Amsterdams aan de beurt. Ze beginnen met aan elkaar vastgebonden mensen die positieve dingen over onze maatschappij zeggen maar ook kritiek hebben op onze maatschappij. Ze gebruiken een ‘Groots’ boek met hoe ze een goed cabaretstuk neerzetten. Het eerste wat er in het boek stond was een liedje zingen. Het drietal begon met het nummer ‘Als ik later groter ben’ met een humoristische twist. Daarna volgde een onderdeel waar een kauwgom stuk je werd gewisseld tussen het drietal. Er volgde nog wat grappen en grollen en het Amsterdams Lyceum eindigde met iets interactiefs voor het publiek waardoor het optreden eindigde met applaus.
Na het Amsterdams kwam het Lorentz Casimir Lyceum met een act van een jongen die de Liefde voor muziek heeft en het publiek laat denken dat hij een groot artiest is. Met gestolen spullen flirt hij met de dames in de zaal en de directrice, zijn personage denkt dat hij een meidenmagneet is. Uiteindelijk gaat hij optreden en maakt de illusie van zijn personage compleet met een humoristisch nummer.

Door: Pippa (KL) en Marleen (HBL)

EXCLUSIEF!!!! Een interview met Zuzia (KL)

Hoe ben je op het idee van je optreden gekomen?

Het proces heeft lang geduurd. Zodra ik achter het thema was ben ik gaan brainstormen. Ik verzin sketches, ga hier in op en het vloeit uiteindelijk samen in een geheel. Mijn eerste keer op de AI was toen ik in de vierde zat, drie jaar geleden in Amsterdam.

Hoe is jouw school?

Hij is niet perfect, maar dat geldt voor elke school. Ik voel me er thuis en de mensen zijn wel leuk, maar natuurlijk klaag ik ook wel eens.

Wat vond je van je tegenstanders?

Ik heb twee optredens gezien. De eerste, het HBL, was niet mijn humor. Als zij eraan blijven werken wordt het leuk. De tweede, het HAL, vond ik echt leuk. Het was oprecht super goed!

Welke school vind jij het mooist?

Het Amsterdams Lyceum. De oplopende aula is erg mooi en het gebouw van binnen is ook erg mooi.

Door: Marleen (HBL), met dank aan cabaretier Zuzia

Tekenen

Foto: Floris van den Heuvel

 

Dammen en schaken

Het is daar muisstil en de spanning is om te snijden, de deelnemers kijken elkaar diep in de ogen aan, om maar te achterhalen wat hun tegenstander als volgende stap zou doen of van die daarna. Zo gaat het tijden door totdat ik deelnemers van het Kennemer tijdens de lunch erover sprak. de mannen zeiden: ‘Het is vooral gezellig, veel leermomenten en aan de AI meedoen is altijd leuk. Later sprak ook een dammer van het Kennemer die zei: ‘ Het lijkt veel alsof we erg geconcentreerd zijn maar in het echt doen we niet erg ons best en doen het met veel plezier.’ Tussen neus en lippen door wordt er gezegd dat het dammen en schaken, het saaiste onderdeel is om naar te kijken maar toch is het reuze interessant blijkt uit verdere ondervraging. Bij schaken was er een deelneemster van het Baarns lyceum die al zes jaar meedoet aan schaken, zij zei: ‘natuurlijk is het erg gezellig maar in het begin is er altijd een beetje competitie.’ Bij het Lorenz Casimir Lyceum was er een speciale techniek om te winnen bij schaken maar die blijft geheim. Het Amsterdams lyceum was een felle tegenstander met schaken en sleepte de tweede plek binnen bij schaken. Uiteindelijk gaat het Kennemer Lyceum met dammen er met de winst vandoor, bij schaken sleept het Lorenz Casimir de buit binnen.

Pippa Pruis, Kennemer Lyceum

Dans en Beweging Solo

Bij dit onderdeel hebben vier meiden er stuk voor stuk voor gezorgd dat wij als publiek morgen geen stem meer hebben, wat een spektakel!
Als eerste was het Lorentz Casimir Lyceum aan de beurt met Guruaisha Scheuer die helemaal losging op het podium. Met haar soepele bounce die ze in haar hele stuk vasthield, kreeg iedereen zin om te dansen!
Cézanne Molendijk van het Kennmer Lyceum bracht haar stuk helemaal naar the next level in haar wit-zilveren – bijna spacy – outfit. Hiphop met een popsausje maakte Cézannes dans wel super cool. In haar act was heel veel afwisseling, wat het erg leuk maakte om naar te kijken.
Ten derde verscheen Lisa van Keulen als een soort verleidelijke leeuwin op het podium met haar rode krullen. Beweging in de heupjes is deze dame zeker niet vreemd en ze liet zelfs even haar veelzijdigheid zien door er balletbewegingen doorheen te gooien.
Onze laatste dame, Renee van Wees komt van het Amsterdams Lyceum. Met haar moderne moves, sierlijke bewegingen en ook nog eens krachtige sprongen was zij een prachtige afsluiting van dit geweldige onderdeel.

Lisa Seldenthuis & Geertje Bellingwout, Kennemer Lyceum

 

Dammen en Schaken

Het is muisstil en de spanning is om te snijden. De deelnemers kijken elkaar diep in de ogen aan. Enkel om te achterhalen wat de tegenstander als volgende stap zou zetten of de stap daarna. Zo gaat het tijden door totdat ik deelnemers van het Kennemer tijdens de lunch erover sprak. De mannen zeiden: ‘Het is vooral gezellig, veel leermomenten en aan de AI meedoen is altijd leuk’.
Later sprak ik ook een dammer van het Kennemer die zei: ‘Het lijkt alsof we erg geconcentreerd zijn maar in het echt doen we niet erg ons best en doen het vooral met veel plezier.’ Tussen neus en lippen door wordt er gezegd dat het dammen en schaken het saaiste onderdeel is om naar te kijken. Maar toch is het reuze interessant blijkt uit verdere ondervraging.
Bij schaken was er een deelneemster van het Baarns Lyceum die al zes jaar schaakt. Zij zei: ‘Natuurlijk is het erg gezellig, maar in het begin is er altijd een beetje competitie.’ Bij het Lorenz Casimir Lyceum was er een speciale techniek om te winnen bij schaken maar die blijft geheim. Het Amsterdams Lyceum was een felle tegenstander met schaken en sleepte de tweede plek binnen. Uiteindelijk gaat het Kennemer Lyceum er bij het dammen met de winst vandoor, bij het schaken sleept het Lorenz Casimir de buit binnen.

Pippa Pruis, Kennemer Lyceum

 

Interview Björn van der Doelen (jurylid muziek vrij solo)

 Muziek vrij solo

Muziek klassiek ensemble

Als eerste verscheen het drie man sterke ensemble van het Kennemer Lyceum, bestaande uit Merel Gorter, Nouska van Waveren Hogervorst en Thor de Boer. De dames op de viool en de heer op de piano speelden het stuk ‘Two conversations about Bach’ van Arthur Somerwell. Hoewel ze de kleinste groep in dit onderdeel waren, stonden deze muzikanten hun mannetje en toverden prachtige muziek uit hun instrumenten.
Vervolgens was het de beurt aan het Baarnsch Lyceum met hun twaalfkoppige ensemble. Samen brachten zij een bolero van Maurice Ravel ten gehore. Het slagwerk bracht een heel mooi consistent ritme in het stuk, waardoor het een mooi geheel werd.
Nu was het Amserdams Lyceum aan de beurt met een stuk van Béla Bartók. Duidelijk de jongste kandidaten, allemaal dames aan de snaren en één enkele heer achter de toetsen, sloegen zich er verlegen doch enthousiast doorheen.
Verreweg de grootste groep was dit jaar van het Lorentz Casimir Lyceum met een orkest van 23 man. Zij speelden met een variëteit aan instrumenten ‘Galop Suite 2’ van Igor Stravinski. De dirigent danste bijna het podium af van enthousiasme en dit had duidelijk een aanstekelijk effect op de leerlingen: vrolijk en energiek speelden zij zeer indrukwekkend hun stuk!

Lisa Seldenthuis & Geertje Bellingwout, Kennemer Lyceum

Lorentz Casimir Lyceum. Foto: Saartje Hundepool

Eloquentia

Om 09.45 begon HAL met het tweede onderdeel van de dag; eloquentia. De betreffende spreker was Jan van Erven Dorens, hij zit in de eerste klas (op de leukste school van Nederland). Hij sprak over het eten van vlees. Maar ook over de hoeveelheid vegetariërs in Nederland. En dat dat aantal steeds meer stijgt.

Voor een strukje vlees is ontzettend veel water nodig, enorm schadelijk voor het milieu dus. Als wij er over een aantal jaar nog willen zijn, dan moeten we stoppen met het eten van vlees. En zo denken de makers van de vleesvervangers in de supermarkt ook. Al dat nepvlees begint steeds meer naar echt vlees te smaken. En sommige chef-koks kunnen vleesvervangers niet eens onderscheiden van echt vlees. Jan vindt het belangrijk dat we het goed hebben, met het milieu enzo. Maar waarom zouden we denken aan onze nakomelingen? Die kunnen wel voor zichzelf zorgen, toch?

 Jan houdt vooral van kaas en worst (uit Zeeland), en blijft dit gewoon eten. Ik vond dat Jan het heel goed deed, en sprak alsof hij dit al veel vaker heeft gedaan. Best spannend lijkt het me, om te spreken in een grote zaal, terwijl iedereen aandachtig naar je kijkt en luistert.

Daarom vond ik het zo goed, hopelijk is de jury het daarmee eens!

Hadassah Eljon

Foto’s: Hannah Chek

Foto’s: Saartje Hundepool

Handvaardigheid

Foto: Floris van den Heuvel

Muziek klassiek solo

Aan ons de eer om over het eerste onderdeel na de spetterende opening op het Lorentz Casimir Lyceum bij de AI 2018 te schrijven! Dit was Muziek Klassiek Solo om precies te zijn. De eerste kandidate Kyra Frimout van het Lorentz Casimir Lyceum zelf begon de dag in hemelse sferen met haar prachtige gouden harp. Helemaal opgaand in haar spel verscheen er een tevreden glimlach op haar gezicht: een genot om naar te kijken én luisteren.

Raar maar waar: de tweede kandidate van het Kennemer Lyceum, Isabella Res, verscheen ook op het podium met een harp! Het publiek mocht dus nog even in de hogere sferen blijven zweven met haar prachtig vloeiende tonen…

Als derde verscheen er een duo op het podium met hun violen. Roos Helmink begon het stuk en Valentino Koloski viel na enkele maten in, wat zorgde voor een prachtige verscheidenheid binnen het geheel. De hoogtepunten waren de harmonie die bereikt werd op bepaalde momenten waar het duo samenkwam in hun spel.

Tot slot zat Sebastiaan Blomme van het Amsterdams Lyceum met zijn gitaar op het podium waar hij twee prachtige stukken uit zijn vingers toverde. Gevoelig beginnend met het eerste stuk, eindigde hij met meer Spaans temperament in zijn tweede stuk: een vrolijke afsluiter voor dit eerste deel van de AI!!!

Lisa Seldenthuis & Geertje Bellingwout, Kennemer Lyceum
Foto’s: Hannah Chek

Grootse start AI 2018

Met een spectaculaire groepsdans is de aftrap gegeven voor de Artistieke Interlyceale 2018 op het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Foto’s, video’s en artikelen over de verschillende optredens zullen volgen op deze pagina.

Foto’s: Hannah Chek